Solutii de incalzire radianta
Despre incalzirea radianta
Acest domeniu al incalzirii radiante este explorat de TIHE incepand din 1998, iar proiectele realizate ne-au adus satisfactii mari.
Fata de sistemele clasice cu corpuri statice, respectiv cu aer cald, aceasta solutie aduce beneficiarului o suma de avantaje dintre care amintim:
- economie de combustibil fata de celelalte sisteme de incalzire (30-40%);
- silentiozitate;
- eliminarea curentilor de aer (fata de incalzirea cu aer cald);
- incalzirea rapida a spatiului;
- garantarea temperaturii cerute de client;
- posibilitatea incalzirii zonale in spatiul respectiv, aspect deosebit de important in depozite sau service-uri auto, unde nu se lucreaza simultan in toata aria activa.
Investitia initiala este sensibil egala cu solutia de incalzire cu aer cald si cu circa 20% mai mare fata de solutia de incalzire cu corpuri statice.
Directiile principale in care s-a dezvoltat sistemul de incalzire prin radiatie sunt urmatoarele doua:
Sisteme de incalzire prin radiatie cu unde intunecoase. Elementul radiant este o tubulatura de otel in care se dezvolta flacara unui arzator de gaz cu aer insuflat; gazele de ardere se evacueaza in exterior la capatul tubulaturii. Radiatiile sunt directionate catre partea activa cu ajutorul unei oglinzi deflectoare. Temperatura elementului radiant este de cca. 500 grade C.
Sisteme de incalzire prin radiatie cu unde luminoase. Elementul radiant este o placa ceramica pe suprafata careia se dezvolta flacara de gaz a unui arzator cu aer aspirat; gazele de ardere se evacueaza prin ventilatie mecanica organizata a incintei. Radiatiile sunt directionate catre partea activa prin pozitia de montaj a placii radiante. Temperatura elementului radiant este de cca. 1000 grade C.
Din cele prezentate se observa intuitiv ca la puteri termice egale radiantii ceramici sunt sensibil mai mici ca dimensiuni geometrice decat tuburile radiante.
Ca exemple semnificative ale incalzirii prin radiatie putem mentiona: hale industriale, ferme zootehnice (de porci, pui, fazani, curci, rate, …), sali de sport, biserici, piete acoperite sau terase restaurant. Sistemul nu se preteaza pentru aplicatii in spatiile cu degajari de substante inflamabile, explozive si corozive.
In continuare vom expune succint solutiile date de echipa TIHE prin proiectarea si instalarea de radianti in trei situatii diferite: pentru o hala industriala, o biserica si o fabrica de paine.
Ca si in cazul sistemelor de incalzire clasice, si pentru sistemele de incalzire radianta proiectul incepe cu colectarea informatiilor despre caracteristicile spatiului necesar a fi incalzit, temperatura interioara solicitata, sursa de gaz si activitatea ce se desfasoara in cladirea respectiva, date necesare identificarii solutiei potrivite in etapa de consultanta.
In maxim 10 zile lucratoare, societatea noastra, realizeaza proiectul tehnic (gratuit) si prezinta beneficiarului devizul pentru realizarea la cheie a lucrarii (proiectarea instalatiei de gaz metan, avizarea proiectului la DISTRIGAZ, livrarea echipamentelor, montarea acestora, punerea in functiune, autorizarea functionarii instalatiei).
Incalzire cu tuburi radiante (unde intunecoase) la Uzina Mecanica Plopeni
In acest caz solutia adoptata a fost de a amplasa o retea de tuburi radiante pe plafonul unei hale de asamblari macanice astfel incat in zona de lucru temperatura de confort sa fie cea necesara tipului de activitate. Evacuarea gazelor de ardere se face printr-o tubulatura metalica ce colecteaza gazele de ardere de la mai multe tuburi radiante si le elimina in atmosfera cu ajutorul unui exhaustor. Reglarea temperaturii se face automat, cu regulatoare de temperatura ce permit zonarea incalzirii in hala si functionarea instalatiei in anumite perioade de timp.
Incalzirea cu radianti termici (unde luminoase) la Biserica Sf. Gheorghe Vechi din Ploiesti
La Biserica Sf. Gheorghe Vechi din Ploiesti s-a adoptat o solutie cu radianti ceramici montati pe peretii exteriori ai bisericii (cinci radianti). Reglarea temperaturii se face automat cu regulator si sonda de temperatura montata in naos. Sistemul de incalzire fiind foarte rapid nu s-a montat un regulator de temperatura care sa aiba incorporat si un temporizator, iar sistemul se porneste cu putin timp inaintea inceperii slujbelor. Evacuarea gazelor de ardere se face cu un ventilator montat in turla bisericii iar aerul proaspat este rezolvat cu ajutorul unor grile judicios amplasate.
Galerie
Montare de radianti ceramici pentru cuptoare de paine – Vel Pitar
Vel Pitar a solicitat in luna septembrie 2003 un sistem modern pentru preincalzirea benzii metalice din componenta unui cuptor de paine cu latimea de 2 m. Sistemul existent pana in momentul solicitarii se baza pe un arzator cu gaze neautomatizat, confectionat pe santier. Neajunsurile acestuia erau:
- consumul de gaze foarte mare;
- temperatura mediului din vecinatatea benzii de lucru foarte ridicata;
- incalzirea rapida a spatiului;
- emisii mari de gaze toxice din cauza arderilor incomplete;
- tavan afumat din cauza gazelor nearse.
Solutia echipei TIHE a constat in proiectarea unui sistem format din doi radianti ceramici industriali care au inlocuit vechiul arzator. Acestia au fiecare o lungime de 1030 mm, dezvolta o putere termica de 7,5 kW si un consum de gaze de 0,715 m3/h.
Rezultatele nu au intarziat sa apara:
- consumul de gaz s-a redus cu peste 60%, de la 3,6 m3/h la 1,4 m3/h;
- confortul muncii a sporit considerabil, odata cu reducerea temperaturii din vecinatatea liniei de productie si mentinerea acesteia in limite tolerabile pentru muncitori;
- tavanul nu s-a mai afumat.
Costul acestei investitii a fost de aproximativ 19 milioane lei si s-a amortizat in 3 luni de zile.