Ventilatie si climatizare

Pentru imbunatatirea conditiilor de microclimat interior sau pentru atingerea anumitor parametri de stare a aerului interior, o incinta poate fi ventilata sau climatizata.

Ventilatia poate fi naturala sau mecanica. In primul caz se folosesc deschideri in elementele de constructie (usi, ferestre, grile special prevazute pentru ventilare), fara posibilitatea controlulului. Ventilarea mecanica presupune utilizarea ventilatoarelor (fie numai pentru introducerea aerului, fie numai pentru evacuarea aerului, fie atit pentru introducere, cit si pentru evacuare), numarul de schimburi orare fiind strict controlat.

In cazul in care se utilizeaza sisteme cu ajutorul carora se poate controla temperatura interioara a aerului vorbim de instalatii de climatizare. Acestea pot fi sau nu combinate cu sisteme de ventilare, respectiv pot functiona doar cu recircularea aerului interior, sau pot asigura un anumit raport intre aerul recirculat si aerul proaspat din exterior sau pot functiona cu aer proaspat integral.

In cazul in care, in afara de temperatura, trebuie controlati si alti parametrii ai aerului interior se folosesc instalatii de conditionare, care au in componenta echipamente complexe de tratare a aerului.

Solutiile sunt variate si se adapteaza fiecarei situatii in parte, tinind cont de specificul lucrarii, cerintele beneficiarului si, nu in ultimul rind, de disponibilitatea de investire intr-un sistem de asigurare a confortului.

Sisteme de ventilatie si climatizare pentru domeniul industrial

In cazul halelor industriale sistemele de ventilare uzuale asigura o ventilare locala, o ventilare generala sau o combinatie intre acestea. Ventilatia locala presupune evacuarea aerului din apropierea surselor de nocivitati cu un sistem local (hote, de ex.), iar ventilatia generala presupune asigurarea unui numar de schimburi orare in interior, lucru pentru care se folosesc ventilatoare de introducere / extractie. In toate cazurile, sistemele de ventilare alese vor tine cont de asigurarea unui raport corect intre debitul de aer introdus si cel evacuat din incinta.

Datorita faptului ca introducerea aerului din exterior in perioadele cu temperaturi extreme (iarna / vara) poate crea un real disconfort, sistemele de ventilare industriala pot fi completate de sisteme de tratare a aerului din exterior. Acestea pot filtra, raci, incalzi aerul exterior, existind o gama larga de echipamente.

Climatizarea halelor industriale se poate face

 

Centralizat

Se folosesc echipamente complexe de tip roof-top, care pot asigura incalzirea, racirea, aportul de aer proaspat necesar, evacuarea aerului viciat.

Descentralizat

Sistemele de climatizare descentralizata folosesc unul sau mai multe tipuri de echipamente

Echipamente ce pot asigura si incalzirea si racirea aerului

  • aeroterme functionind cu agent termic / frigorific
  • aparate de aer conditionat de tip split
  • aparate de aer conditionat in detenta directa, cu unitate exterioara si unitate interioara de tubulatura

Echipamente ce pot asigura incalzirea pe timpul iernii si ventilatia pe timpul verii

  • generatoare de aer cald functionind cu gaz metan

Echipamente ce asigura doar incalzirea incintei

  • panouri radiante ceramice functionind cu gaz metan
  • tuburi radiante functionind cu gaz metan

Un sistem aparte

Il constituie racitoarele evaporative adiabate, care asigura racirea spatiilor, umidificarea aerului si o ventilare eficienta (cu un numar mult mai mare de schimburi orare decit in mod uzual) datorita debitului mare de aer introdus. Printre avantajele acestui sistem se pot remarca costurile mult mai reduse de exploatare in comparatie cu sistemele de racire uzuale si costurile scazute cu mentenanta.

Sisteme de ventilatie si climatizare pentru spatii comerciale

Spatiile comerciale noi sau modernizate sunt dotate uzual cu instalatii de climatizare. Solutiile adoptate sunt in mare masura similare cu solutiile pentru climatizarea spatiilor industriale, in plus existind situatii in care unul din criteriile importante la stabilirea solutiei il constituie aspectul estetic.

O solutie uzuala de climatizare a spatiilor comerciale, rar sau deloc intilnita la incintele industriale, o reprezinta climatizarea cu ventiloconvectoare. Acestea sunt intilnite intr-o gama larga de modele, functionind doar cu aer recirculat sau cu aport de aer proaspat, cu 1 sau 2 baterii, in executie carcasata (verticala de parapet sau orizontala de plafon) sau necarcasata pentru montaj in plafonul fals. Ventiloconvectoarele pot functiona cu agent termic apa calda (90/70°C sau cu parametri scazuti de la o centrala cu condensare 40/30°C) si cu agent frigorific apa racita 7/12°C de la un chiller.

Un aspect important la climatizarea spatiilor comerciale il reprezinta asigurarea unei proportii corecte de aer proaspat. Tratarea acestuia se poate face independent de sistemul de climatizare interior, cu centrale de tratare a aerului, sau integrat in acesta. Evacuarea surplusului de aer se face uzual din spatiile anexa – grupuri sanitare, oficii – asigurindu-se astfel ventilarea eficienta a acestora.

Un aspect din ce in ce mai important in ultima perioada – reducerea costurilor in exploatare – determina deschiderea investitorilor catre adoptarea de solutii economice. In aceasta categorie se incadreaza centralele de tratare echipate cu recuperatoare de caldura.

Sisteme de ventilatie si climatizare rezidentiale

 
In cazul locuintelor cea mai intilnita solutie de climatizare, aplicabila atit la cladirile nou construite, cit si la cele vechi, consta in folosirea echipamentelor de tip split cu 1 unitate exterioara si 1 unitate interioara sau multisplit cu 1 unitate exterioara si mai multe unitati interioare. Atunci cind bugetul permite, se pot folosi si echipamente de tip VRV/VRF.

Pentru locuintele noi se poate adopta si varianta de climatizare cu ventiloconvectoare racordate la centrala termica si la un chiller. Aceasta solutie este greu de folosit in cazul cladirilor existente, la care nu se executa lucrari importante de amenajare, deoarece presupune interventii majore pentru executarea racordurilor hidraulice si pentru preluarea condensatului.

Pentru ventilarea locuintelor se foloseste de obicei extractia mecanica, cu ventilatoare, din bucatarii si grupuri sanitare, restul incaperilor fiind ventilate natural.

Exista insa si solutii complexe de ventilare rezidentiala, care incep sa fie folosite si la noi in tara, constind in asigurarea permanenta a unei rate de schimb a aerului cu ajutorul unei centrale de tratare (cu recuperator de caldura). In acest caz calitatea aerului introdus poate fi considerabil imbunatatita prin filtrare si tratare. O solutie eficienta si ecologica de tratare o constituie puturile canadiene, care, cu o investitie relativ mica, asigura, practic fara costuri de exploatare, o temperatura constanta a aerului introdus in cladire.

Intretinere, revizii si reparatii instalatii de ventilatie si climatizare

Aceste activitati se asigura in baza unui contract in care este prevazuta planificarea lucrarilor la intervale de timp convenite de comun acord cu beneficiarul, in functie de marimea si complexitatea instalatiilor.

Pentru mai multe detalii va rugam sa ne