Aplicatii comerciale
Aplicatiile comerciale (tertiare) vizeaza cladirile de birouri, cladirile comerciale si alte cladiri publice.
Obiectivul firmei este elaborarea unor solutii fiabile, corecte din punct de vedere tehnic si economic.
Ventilatie si climatizare pentru spatii comerciale
Spatiile comerciale noi sau modernizate sunt dotate uzual cu instalatii de climatizare. Solutiile adoptate sunt in mare masura similare cu solutiile pentru climatizarea spatiilor industriale, in plus existind situatii in care unul din criteriile importante la stabilirea solutiei il constituie aspectul estetic.
O solutie uzuala de climatizare a spatiilor comerciale, rar sau deloc intilnita la incintele industriale, o reprezinta climatizarea cu ventiloconvectoare. Acestea sunt intilnite intr-o gama larga de modele, functionind doar cu aer recirculat sau cu aport de aer proaspat, cu 1 sau 2 baterii, in executie carcasata (verticala de parapet sau orizontala de plafon) sau necarcasata pentru montaj in plafonul fals. Ventiloconvectoarele pot functiona cu agent termic apa calda (90/70°C sau cu parametri scazuti de la o centrala cu condensare 40/30°C) si cu agent frigorific apa racita 7/12°C de la un chiller.
Un aspect important la climatizarea spatiilor comerciale il reprezinta asigurarea unei proportii corecte de aer proaspat. Tratarea acestuia se poate face independent de sistemul de climatizare interior, cu centrale de tratare a aerului, sau integrat in acesta. Evacuarea surplusului de aer se face uzual din spatiile anexa – grupuri sanitare, oficii – asigurindu-se astfel ventilarea eficienta a acestora.
Un aspect din ce in ce mai important in ultima perioada – reducerea costurilor in exploatare – determina deschiderea investitorilor catre adoptarea de solutii economice. In aceasta categorie se incadreaza centralele de tratare echipate cu recuperatoare de caldura.
Abordarea solutiilor de incalzire a spatiilor comerciale se face in marea majoritate a cazurilor in corelare cu sistemul de ventilare / climatizare.
In situatiile in care spatiul comercial este necompartimentat in interior (supermarketuri) solutia cea mai intilnita este incalzirea cu aer cald, intr-o modalitate similara cu a halelor industriale, respectiv:
Generatoare cu gaze naturale montate
- in interiorul halei
- in exteriorul halei
Aeroterme functionind cu agent termic produs centralizat
Echipamente centralizate de tratare complexa a aerului de tip roof-top
In cazul in care interiorul este compartimentat, exista mai multe optiuni pentru instalatiile de incalzire, in functie de structura cladirii, posibilitatile de reglare sectorizata si cerintele de ordin estetic. Se poate intilni:
incalzirea cu aer cald preparat centralizat (roof-top, centrale de tratare a aerului)
incalzirea (climatizarea) cu ventiloconvectoare functionind cu agent termic / frigorific); aceste se intilnesc intr-o gama larga de modele:
- carcasate (de pardoseala, de plafon)
- necarcasate, pentru montaj in plafonul fals
incalzirea cu radiatie
- tuburi radiante functionind cu gaz metan
- pardoseala radianta cu serpentine cu apa calda cu parametri redusi
sau cu plase electrice
In situatia in care climatizarea pe timpul verii se asigura cu aparate de tip split, se poate intini si sistemul complementar de incalzire clasica cu corpuri statice de tip radiator.
In functie de complexitatea spatiului comercial, sunt frecvente situatiile in care se intilnesc solutii combinate de incalzire si climatizare. De exemplu, incalzirea / climatizarea cu aer cald a spatiilor pentru public, incalzirea / climatizarea cu ventiloconvectoare a spatiilor pentru birouri, incalzirea cu radiatoare a spatiilor secundare – holuri, grupuri sanitare, casa scarilor.
Instalatii de apa si canalizare pentru domeniul industrial
Printre utilitatile esentiale care contribuie la aprecierea confortului unei cladiri, se pot situa pe locurile fruntase instalatiile de apa si canalizare…
Intretinere, revizii si reparatii sisteme pentru spatii comerciale
Suntem autorizati sa executam verificarea tehnica periodica si autorizarea functionarii pentru: cazane murale sau de pardoseala pentru incalzire centrala cu tiraj fortat sau natural cu P< 70kW; cazane de pardoseala pentru incalzire centrala cu P cuprinsa intre 70-300 kW; incalzitoare de apa instantanee sau cu acumulare pentru apa menajera cu V<1000L si P< 300kW; tuburi/panouri radiante cu P<300 kW