DESCRIEREA SISTEMULUI

S.C. PAXAR S.R.L. functioneaza de la inceputul anului 2006 in 3 hale industriale cu dimensiuni de 73 x 20 m amplasate in parcul industrial DIBO – Negoiesti. In aceste hale se desfasoara activitati de productie – tesatorii. Structura de rezistenta a halelor este metalica – stalpi si ferme – cu inchideri usoare tip sandwich cu izolatie de vata de sticla 80 mm grosime, cu luminatoare de policarbonat profilat.

S.C. Tihe Serv Ploiesti a proiectat, furnizat si montat sistemele de climatizare pentru cele trei hale, utilizand pentru transportul aerului tratat sistemul Lindab de tubulaturi si accesorii.

Pentru hala nr. 13 beneficiarul a solicitat realizarea unui sistem de conditionare a aerului plecand de la urmatoarele cerinte:

  • temperatura interioara in sezonul rece: 18-25 grade C;
  • temperatura interioara in sezonul cald: max. 25 grade C;
  • umiditate controlata 65%;
  • aport de aer proaspat.

In interiorul halei functioneaza 75 de razboaie de tesut care sunt actionate de motoare electrice cu puterea de 3,5 kW fiecare. Au fost montate 3 unitati complexe de tratare a aerului de tip roof-top, amplasate pe cadre metalice langa hala, cu ajutorul carora se asigura filtrarea, incalzirea, racirea si controlul umiditatii aerului, precum si un aport de aer proaspat in ratie 10-20 %. Asigurarea umidificarii aerului s-a facut cu umidificatoare cu abur preparat electric.

Distributia aerului tratat de la roof-top-uri s-a facut cu tubulaturi circulare din tabla zincata Lindab si grupuri de aspiratie simple, prevazute cu plasa de sarma. Distributia aerului tratat in interior s-a facut pe ramuri transversale, sustinute de fermele metalice ale halei, fiind prevazute cate 3 difuzoare pe fiecare ramura. Aspiratia aerului recirculat s-a facut prin guri prevazute cu plasa de sarma, preluate cate 2 pe cate o ramura transversala. La fiecare roof-top au fost racordate cate 3 ramuri de distributie si 2 de aspiratie aer. Au fost utilizate produse Lindab din gama Air Duct System – tubulaturi si piese speciale cu imbinare prevazute cu garnituri duble de cauciuc Safe.

Pentru hala nr. 14 (finisaje), beneficiarul a solicitat temperaturi interioare de confort, insa fara controlul umiditatii. In partea de finisare a halei sunt montate 3 linii automate de vopsire si finisare cu degajari importante de caldura si umiditate, iar partea de depozitare este separata de cea de productie printr-un perete antifoc.

Pentru asigurarea climatului interior corespunzator a fost adoptat un sistem similar cu cel prevazut in hala nr. 13, cu 3 unitati complexe de tratare a aerului de tip roof-top, amplasate pe cadru metalic langa hala si cu distributia aerului tratat / aspiratia aerului recirculat realizata cu tubulaturi si piese speciale Lindab Safe. Tubulaturile au fost racordate la roof-top-uri astfel incat canalele de aer ce deservesc cele doua compartimente cu risc diferit de incendiu nu traverseaza peretele antifoc.

Liniile de vopsire si finisaje sunt prevazute cu 7 hote (echipate cu ventilatoare) pentru captarea si evacuarea degajarilor de caldura si umiditate. Tubulatura de racord a acestor hote in exterior a fost realizata cu tubulaturi din tabla zincata Lindab, imbinate cu piese speciale Safe. Pentru compensarea aerului evacuat s-au prevazut generatoare de aer cald, cate unul pentru fiecare linie, care in timpul verii functioneaza numai ca ventilatie, iar pe timpul iernii incalzesc aerul de compensare.

Compartimentele anexe ale halei de productie – cantina, vestiare cu grupuri sanitare, laborator, depozit de vopsea – au fost tratate separat. Pentru incalzirea acestor spatii au fost prevazute radiatoare racordate la o centrala termica murala, iar racirea aerului pe timpul verii se face cu aparate de tip split.

Pentru hala nr. 8 (etichete tesute), care la momentul contractarii lucrarii era deja functionala, beneficiarul a solicitat pentru compartimentul de productie, avand dimensiunile 30 x 20 x 7 m, realizarea unui sistem de climatizare (racire aer) pentru sezonul cald, care sa asigure o temperatura maxima de 25 oC, fara aport de aer proaspat si fara controlul umiditatii. In hala sunt montate razboaie de tesut actionate cu motoare electrice insumand 185 kW.

A fost montata o unitate de tratare a aerului tip roof-top, care asigura filtrarea si racirea aerului. Introducerea aerului tratat in incinta se va face intr-o solutie similara cu cele adoptate pentru celelalte hale, fiind alese un numar de 12 difuzoare, racordate cate 3 la 4 ramuri transversale. Lucrarile de montare a tubulaturilor de ventilatie la aceasta hala sunt in curs de desfasurare. Toate unitatile de tratare a aerului au fost alese in sistem „free-cooling” care in exploatare aduce economii importante de energie.

In procesele de proiectare a sistemelor de climatizare prezentate au fost respectate prevederile normativelor in vigoare, urmarindu-se asigurarea exigentelor privind calitatea executiei lucrarilor si normele de tehnica securitatii muncii.

S.C. Tihe Serv Ploiesti

ing. Romeo Staicu

DATE GENERALE DE PROIECT

Denumire obiectiv: S.C PAXAR S.R.L.
Locatie: Parcul industrial DIBO – Negoiesti – Prahova
Destinatie: Hale industriale:

  • razboaie de tesut (hala nr. 13)
  • finisaje (hala nr. 14)
  • razboaie de tesut (hala nr. 8)

Descriere sistem: instalatii de ventilatie/climatizare
Diametrul minim / maxim tubulatura circulara folosita: 315/800 mm
Lungimea totala a tubulaturii: 745 m
Numarul total al pieselor speciale (colturi, reductii, teuri, clapete de reglaj, elemente de sustinere tubulaturi): 564 buc
Numarul total de grile: 85 buc

Galerie