Sisteme de incalzire

La stabilirea unei solutii de incalzire prima intrebare care se pune este:

“Ce resurse energetice sunt disponibile?”

Resursele clasice (conventionale) sunt: gazele naturale, gazul petrolier lichefiat, combustibilul lichid, combustibilul solid si energia electrica. Dintre acestea, cele mai folosite sunt gazul natural, combustibilul solid si energia electrica.

Folosind aceste resurse se poate prepara agent termic (apa calda, apa calda cu parametri redusi, apa fierbinte, abur) intr-o centrala termica sau se pot folosi in echipamente de incalzire locala (generatoare de aer cald ce folosesc energia electrica sau gazele naturale, panouri ceramice sau tuburi radiante cu gaze naturale sau chiar banalele sobe de teracota ce folosesc gaze naturale sau combustibil solid).

Alegerea sistemului interior depinde de tipul si destinatia cladirii, cerintele interioare de confort termic, modalitatea de utilizare (program continuu sau cu perioade de intrerupere), corelarea cu un sistem de ventilare / climatizare si, ca in toate alegerile, de disponibilitatea financiara a beneficiarului.

La alegerea echipamentelor dintr-o centrala termica si a agentului termic produs de acestea se tine cont de sistemele interioare de incalzire care il vor folosi. Cele mai cunoscute si utilizate sunt:

Z

incalzirea cu corpuri statice de tip radiator, convecto-radiator sau ventiloconvector incalzirea cu radiatie de pardoseala sau de plafon incalzirea cu aer cald

 

Z

incalzirea cu radiatie de pardoseala sau de plafon

 

Z

incalzirea cu aer cald

 

Sisteme de incalzire pentru domeniul industrial

 

O caracteristica a halelor industriale sunt volumele mari de incalzit si inaltimea mare a incintei. In mod uzual se intilnesc urmatoarele solutii:

Incalzire cu are cald

Sistemele de climatizare descentralizata folosesc unul sau mai multe tipuri de echipamente:

generatoare cu gaze naturale montate

 • in interiorul halei
 • in exteriorul halei

Aeroterme functionind cu agent termic produs centralizat

Echipamente centralizate de tratare complexa a aerului de tip roof-top

Incalzire cu radiatie

Sistemele de climatizare descentralizata folosesc unul sau mai multe tipuri de echipamente:

 • panouri radiante ceramice functionind cu gaz metan
 • tuburi radiante functionind cu gaz metan

Exista situatii in care incalzirea incintei este combinata cu sistemul de ventilatie / climatizare, echipamentele folosite avind posibilitatea de a asigura o anume ratie de aer proaspat sau, in cazul unei game complexe a roof-top-urilor, atit introducerea de aer proaspat, cit si evacuarea cotei proportionale de aer viciat.

La alegerea sistemului de incalzire la incinte industriale trebuie tinut cont de posibilitatea sectorizarii, a reglarilor, a functionarii in sarcina redusa (cu rol antiinghet).

Sisteme de incalzire pentru spatii comerciale

 

Abordarea solutiilor de incalzire a spatiilor comerciale se face in marea majoritate a cazurilor in corelare cu sistemul de ventilare / climatizare.

In situatiile in care spatiul comercial este necompartimentat in interior (supermarketuri) solutia cea mai intilnita este incalzirea cu aer cald, intr-o modalitate similara cu a halelor industriale, respectiv:

 • in interiorul halei
 • in exteriorul halei

Aeroterme functionind cu agent termic produs centralizat

Echipamente centralizate de tratare complexa a aerului de tip roof-top

In cazul in care interiorul este compartimentat, exista mai multe optiuni pentru instalatiile de incalzire, in functie de structura cladirii, posibilitatile de reglare sectorizata si cerintele de ordin estetic. Se poate intilni:

incalzirea cu aer cald preparat centralizat (roof-top, centrale de tratare a aerului)

incalzirea (climatizarea) cu ventiloconvectoare functionind cu agent termic / frigorific); aceste se intilnesc intr-o gama larga de modele:

 • carcasate (de pardoseala, de plafon)
 • necarcasate, pentru montaj in plafonul fals

incalzirea cu radiatie

 • tuburi radiante functionind cu gaz metan
 • pardoseala radianta cu serpentine cu apa calda cu parametri redusi
  sau cu plase electrice

In situatia in care climatizarea pe timpul verii se asigura cu aparate de tip split, se poate intini si sistemul complementar de incalzire clasica cu corpuri statice de tip radiator.

In functie de complexitatea spatiului comercial, sunt frecvente situatiile in care se intilnesc solutii combinate de incalzire si climatizare. De exemplu, incalzirea / climatizarea cu aer cald a spatiilor pentru public, incalzirea / climatizarea cu ventiloconvectoare a spatiilor pentru birouri, incalzirea cu radiatoare a spatiilor secundare – holuri, grupuri sanitare, casa scarilor.

Sisteme de incalzire rezidentiale

 

Autorizata ISCIR

Firma noastra este autorizata ISCIR sa execute lucrari de puneri in functiune si service la aparatele consumatoare de combustibili gazosi cu P max 300 kW  (cazane de apa calda, incalzitoare de apa, tuburi radiante) fabricate de majoritatea producatorilor importanti, cum ar fi: Merloni Termosanitari, De Dietrich , Kober , Chaudieres Guillot Franta, Remeha, Buderus, etc. cat si la echipamentele si accesoriile acestor aparate (arzatoare de combustibili gazosi cu P<300kW, programatoare si sisteme de telecomanda, regulatoare, termostate, dispozitive de control multifunctionale, dispozitive de protectie).

In cazul locuintelor, cea mai intilnita solutie de incalzire este cea cu corpuri statice de tip radiator sau convecto-radiator. Ceea ce face diferenta intre costurile diferitelor sisteme este constituit de:

 • modalitatea de preparare a agentului termic, respectiv echipamentele ce constituie centrala termica
 • solutia adoptata pentru instalatia interioara

Cel mai frecvent sunt intilnite centralele functinind cu gaze naturale. Acestea pot fi “clasice” sau cu condensare. O alta optiune de care trebuie sa se tina cont la alegerea unei surse, in afara de cea legata de randamentele arderii, este confortul pe care il ofera din punct de vedere al producerii apei calde menajere.

Centrale combustibil solid

Din ce in ce mai frecvent intilnite in ultimul timp, chiar in zone deservite de retele de distributie a gazelor naturale, sunt centralele cu combustibil solid. Si in acest caz exista mai multe variante constructive, la alegerea uneia din ele tinindu-se cont, printre altele, de tipul combustibilului folosit, de frecventa de utilizare a locuintei (si a instalatiei) si de disponibilitatea de supraveghere a functionarii.

Pentru locuintele amplasate in zone fara utilitati se pot folosi si centrale cu combustibil lichid, cu gaz petrolier lichefiat sau folosind energia electrica. La adoptarea solutiei precumpanesc de obicei costurile de investitie (intr-o masura mai mare) si costurile de exploatare.

In ceea ce priveste instalatia interioara solutiile se adopta (in multe cazuri) in functie de stadiul lucrarilor in care se afla constructia (fie noua, fie reamenajata) in momentul in care beneficiarul solicita sfatul unui specialist. In functie de cerintele estetice ale beneficiarului sistemul de distributie poate fi montat aparent sau ingropat in elementele de constructie.

SOLUTII DE INCALZIRE CARE OFERTA UN GRAD SPORIT DE CONFORT

Exista si solutii de incalzire care oferta un grad sporit de confort – incalzirea cu radiatie de pardoseala, recomandata in toate incaperile unei locuinte si foarte potrivita in cazul spatiilor inalte (livinguri desfasurate pe 2 niveluri).

De asemenea, exista solutia cu panouri radiante electrice, care prezinta avantaje economice in exploatare, dar si dezavantaje in confortul resimtit.

O alta solutie de incalzire, care insa presupune costuri mai ridicate de investitie, il constituie sistemul combinat cu ventilarea / climatizarea, respectiv utilizarea de ventiloconvectoare racordate la centrala termica si la un chiller.

Revizii si reparatii sisteme pentru instalatii rezidentiale

Suntem autorizati sa executam verificarea tehnica periodica si autorizarea functionarii pentru: cazane murale sau de pardoseala pentru incalzire centrala cu tiraj fortat sau natural cu P< 70kW; cazane de pardoseala pentru incalzire centrala cu P cuprinsa intre 70-300 kW; incalzitoare de apa instantanee sau cu acumulare pentru apa menajera cu V<1000L si P< 300kW; tuburi/panouri radiante cu P<300 kW…