Instalatii de apa si canalizare

Printre utilitatile esentiale care contribuie la aprecierea confortului unei cladiri, se pot situa pe locurile fruntase instalatiile de apa si canalizare. Din pacate, acestea inca lipsesc din viata unei parti necivilizat de mare a populatiei din zona rurala a tarii si chiar din mediul urban.

In ceea ce priveste instalatiile de alimentare cu apa, sunt evidente eforturile din ultimii ani ale autoritatilor in directia introducerii sau extinderii retelelor de apa in zonele locuite. Pentru imobilele situate in aceste zone, instalaţiile de apa se desfasoara de la caminul de bransament pina la consumatori – obiectele sanitare.

Pentru cladirile / incintele situate in zone izolate sau care nu dispun de retele publice de alimentare cu apa, rezolvarea problemei consta in executarea unei gospodarii proprii de apa, din sursa de obicei subterana.

Consumul de apa al unei incinte poate avea ca destinatie:

  • utilizarea in scop menajer
  • utilizarea in scop tehnologic
  • utilizarea pentru combaterea incendiilor

In functie de caracteristicile apei si de scopul in care se utilizeaza, acesta poate fi supusa, chiar in cazul in care este furnizata de o retea publica, unor procese de tratare cu scopul ameliorarii sau imbunatatirii anumitor parametri.

Odata asigurata alimentarea cu apa rece, o cladire noua sau modernizata necesita, indiferent de destinatia ei, apa calda. Aceasta poate avea ca destinatie consumul menajer sau consumul tehnologic.

Prepararea locala a apei calde pentru consum menajer se poate face fie instantaneu, fie cu asigurarea unei rezerve (cu acumulare). Cele mai intinite surse de energie folosite pentru obtinerea apei calde sunt:

Z
gazele naturale in mod direct
Z
agentul termic preparat intr-o centrala termica
Z
energia electrica
Z
energia solara

In ceea ce priveste apa calda pentru consum menajer, exista tendinta in ultima perioada ca prepararea acesteia sa fie facuta local, de catre fiecare utilizator, chiar si atunci cind sunt disponibile retele publice de apa calda – exemplul fiind cel al condominiilor (blocurilor) unde s-au adoptat solutii individuale de incalzire si contorizare individuala a utilitatilor.

Utilizarea apei intr-o cladire conduce la necesitatea colectarii apelor uzate rezultate si a evacuarii lor. Colectarea lor presupune executarea unor retele de la obiectele sanitare catre exterioruil cladirii.

Evacuarea apelor uzate se poate face in retelele stradale, in cazul in care exista. Din pacate, acestea lipsesc intr-o masura chiar mai mare decit cele de alimentare cu apa. In aceste situatii evacuarea se face local, folosind (obligatoriu) echipamente de epurare.

Acestea pot avea diverse grade de complexitate, apele rezultate fiind evacuate in sol sau intr-un emisar natural.

Pentru mai multe detalii va rugam sa ne