Solutii de incalzire cu aer cald

nov. 19, 2017Aplicatii industriale, Sisteme de incalzire aplicatii industriale, Studiu de caz

Incalzirea cu aer cald se impune in cazul spatiilor mari dar cu inaltime mica (H<4,5m) sau in cazul unor restrictii de natura tehnologica a spatiilor inalte unde s-ar impune incalzirea radianta.

In continuare va prezentam succint cateva caracteristici generale ale incalzirii cu aer cald:

  • este un tip de incalzire mai rapid decat incalzirea clasica (cu corpuri statice);
  • este mai avantajoasa fata de sistemele clasice;
  • se preteaza in spatiile in care activitatea se desfasoara pe o perioada lunga din zi;
  • in spatiul respectiv se pot face zonari de functionare sau de temperaturi;
  • fata de sistemele clasice (cu corpuri statice), solutia incalzirii cu aer cald este mai simpla si mai sigura.

TIHE a abordat acest tip de incalzire cu rezultate foarte bune iar in cele ce urmeaza va prezentam cateva studii de caz unde s-au adoptat doua tipuri de solutii din categoria incalzirii cu aer cald:

Incalzire cu generatoare de aer cald

In acest caz, aerul incalzit este cel recirculat in spatiul de productie.

Solutia implementata la service-ul auto POLISERV Ploiesti

La service-ul auto POLISERV, spatiile de productie – sectiile tinichigerie si vopsitorie – sunt spatii generoase dar cu inaltime mica. In aceste circumstante s-a adoptat o solutie cu prepararea aerului cald centralizat, intr-un generator de aer cald, cu functionare pe gaz metan.

Distributia aerului cald catre spatiile de productie se face cu tubulatura metalica de tip spiro si grile de tip dubla deflexie montate pe tubulatura. Reglajele aerului au fost facute cu atentie, utilizand un anemometru electronic.

Incalzirea halei de prelucrari macanice ORAMO din Moreni

In cadrul Parcului Industrial Moreni, societatea franceza Outiles Rhone Alpes a deschis o noua sucursala, intr-o hala cu dimensiunile 96 x 20 x 9 m. Activitatea desfasurata este cea de prelucrari mecanice complexe.

Solutia adoptata de echipa TIHE a fost cea cu genetaroare de aer cald, in numar de 8, cu functionare pe gaz metan, fiecare cu puterea de 40 kW, montate la inaltimea de 5 m. Functionarea generatoarelor de aer cald este cu refulare directa in hala (fara tubulatura), cu bucla de automatizare dedicata fiecarui generator.

Pentru cazul centralelor de tratarea aerului si distributie prin tubulatura va aducem in atentie alte doua din lucrarile noastre:

Incalzire cu generatoare de aer cald

In aceasta situatie, centrala de tratare introduce permanent aer proaspat impus de procesul tehnologic.

Pentru cazul generatoarelor de aer cald va aducem in atentie doua dintre realizarile noastre:

Incalzirea unei hale pentru vopsitorie umeda la PCC Sterom, Campina

Hala pentru vopsitoria umeda de la PCC Sterom are dimensiunile 80 x 20 x 6 m. Solutia adoptata include doua centrale de tratare (incalzire) a aerului cu puterea de 150 kW fiecare, montate in exteriorul halei. Centralele de tratarea aerului sunt deservite de o centrala termica automata cu puterea de 300 kW. Distributia aerului cald se face prin doua tubulaturi rectangulare metalice si prin grile de tip dubla deflexie, montate pe tubulatura.

Reglarea temperaturii in spatiul de lucru se face astfel: fiecare centrala are un regulator electronic ce masoara temperatura din interiorul halei, pe aceasta o compara cu temperatura de consemn, dupa care actioneaza asupra unei vane cu trei cai, montata pe circuitul hidraulic, pentru scaderea sau cresterea temperaturii agentului termic ce intra in bateria de schimb de caldura a centralei de tratare a aerului. Regulatorul mai dispune si de o functie anti-inghet ce opreste functionarea ventilatorului centralei de tratare si inchide jaluzelele de admisie a aerului in centrala la scaderea temperaturii aerului refulat sub o anumita valoare.

Incalzirea unei hale pentru prepararea de vopsele la FARBE NET, Floresti

In acest caz, incalzirea se face cu ajutorul unei centrale de tratarea aerului, in solutie antiex, montata pe acoperisul halei. Distributia aerului se face cu ajutorul a doua tubulaturi, de 23 m, de tip spiro, in lungul halei, iar grilele de tip dubla deflexie sunt montate pe tubulatura. Aceasta hala dispune si de un sistem de ventilatie cu tubulaturi de tip spiro si grile pentru extragerea noxelor.

De 10 ani compania TIHE ofera clientilor sai o abordare inteligenta si responsabila in proiectarea si implementarea de sisteme integrate pentru instalatii de incalzire, de ventilatii si climatizare, de apa-canal, pentru gaz metan, in proiecte derulate in toata tara. Specialistii TIHE asigura toata gama de servicii pentru domeniul instalatiilor, de la consultanta la proiectare si livrare de echipamente cu montaj, garantie si post-garantie.

 

Galerie