O privire de ansamblu

nov. 19, 2017Aplicatii industriale, Studiu de caz

INCALZIRE – CENTRALE TERMICE

Firma PETROSTAR S.A. Ploiesti a solicitat renuntarea la solutia incalzirii cu apa calda de la reteaua de termoficare a orasului si montarea unei centrale termice proprii cu functionare cu gaz metan.

Solutia adoptata a prevazut montarea a doua cazane de fonta eutectica, cu arzator atmosferic cu gaz metan, avand putere totala instalata de 0,5 Gcal/h. Schema propusa pentru functionare prevede: butelie de egalizare a presiunii, pompe de injectie pe fiecare cazan, pompe cu circulatie dubla pentru instalatia de incalzire cu radiatoare existenta, boiler cu acumulare pentru apa calda de consum, pompa de circulatie dubla pentru circuitul primar al boilerului, vas de expansiune, inchis cu membrana si perna de azot, statie de dedurizare pentru apa de adaos. Cosul de fum, cu pereti dubli, izolat, a fost montat in exteriorul cladirii.

A fost adoptata o schema de automatizare cu regulator care permite:

  • pornirea in cascada a celor doua cazane;
  • reglarea climatica a temperaturii interioare in functie de temperatura exterioara si gestionarea celor doua cazane in functie de sarcina termica necesara la un moment dat;
  • productia de apa calda menajera asigurata in regim de prioritate totala / relativa / fara prioritate;
  • afisaj conversational foarte facil care indica: ora / ziua / temperaturile pe circuitele de incalzire si apa calda / temperatura aerului exterior / functionarea principalelor echipamente (arzator, pompa, etc.), programarea temperaturilor de incalzire si apa calda menajera pe ore si zile ale saptamanii, cu patru programe diferite, protectia anitilegionella a apei calde de consum (apa calda de consum este incalzita sambata noaptea la o temperatura care distruge legionella).

Instalatia existenta a fost foarte bine spalata inainte de punerea in functiune a centralei termice, pentru a nu exista riscul deteliorarii echipamentelor noi.

Acest sistem implementat de TIHE a adus beneficiarului, dupa spusele acestuia, o economie de 50% in ceea ce priveste costurile cu incalzirea fata de vechiul sistem de termoficare (costuri agent termic, intretinere-reparatii, personal exploatare).

Service

Deoarece pe partea de service, cazuistica este bogata, vom reveni cu cateva exemple detaliate. Acum o sa pomenim cateva cazuri care i-au facut viata amara operatorului nostru de service:

  • cazane roase de soareci (cablajele din partea de automatizare);
  • folosirea altor tipuri de gaze pentru alimentarea centralelor (gaz de sonda, gaz petrolier lichefiat) care presupun alte reglaje si alte noxe;lipsa regulatoarelor de gaz proprii pentru boilere / instanturile care functioneaza cu gaze (acestea nu au reglaj intern pentru presiunea gazului);
  • cabluri de comanda (termostatele de ambient, sonda de exterior) roase de soareci;
  • centrale termice cu tiraj natural racordate la cosuri de fum de soba, care nu functioneaza corect din cauza lipsei tirajului (dimensiunile cosului sunt prea mici);
  • centrale termice de fonta eutectica ultraperformante, aproape complet obturate de depuneri de piatra (in acest caz centrala noua a fost racordata la o instalatie de incalzire cu vechime de circa 40 de ani, care prezenta pierderi substantiale de apa si necesita completarea permanenta a acesteia).

VENTILATIE

La fabrica de bere INTERBREW EFES BREWERY Ploiesti, am avut de proiectat si montat mai multe aplicatii, dintre care amintim:

Instalatie de ventilatie tancuri de proces neprevazute cu horn

Scopul urmarit a fost evacuarea vaporilor fierbinti din zona de productie. Solutia prevede un ventilator de evacuare centrifugal si o tubulatura de tip spiro pentru conducerea vaporilor in exterior.

Instalatie de ventilatie camera compresoare

Incaperea in care sunt montate compresoarele este complet interioara si nu exista posibilitatea ventilarii naturale a acesteia. In plus, compresoarele intrau mereu in avarie (nu mai functionau). Din aceste cauze, pentru evacuarea caldurii degajate de compresoare a aparut ca imperios necesara o instalatie de ventilatie.

Solutia adoptata consta intr-un ventilator montat pe o tubulatura de tip spiro, condusa deasupra acoperisului. Compensarea aerului evacuat se face cu grile de transfer montate in usa de acces.

Instalatie de ventilatie pasteurizator

A avut drept scop evacuarea vaporilor iritanti de la instalatia de pasteurizare. Solutia prevede un ventilator centrifugal in executie speciala (anticorosiv) cu corp si rotor din polipropilena si o tubulatura de evacuare executata din conducte de PVC.

Climatizare

TIHE a executat in Bucuresti, ca subantreprenor de specialitate, instalatiile pentru patru benzinarii din reteaua PETROM, respectiv Floreasca, Alexandriei, Drumul Taberei si Militari.

Pentru benzinaria Floreasca s-au executat mai multe lucrari. Le trecem in revista pe toate si la final punem accent pe instalatia de climatizare.

Lucrarile au vizat: instalatiile de alimentare cu apa si canalizare exterioara, instalatiile sanitare interioare, instalatiile de canalizare pluviala, montarea centralei termice, instalatia de incalzire cu radiatoare, instalatia de climatizare-ventilatie.

Instalatia de incalzire este realizata cu corpuri statice – radiatoare de otel tip panou, racordate la centrala termica. Cazanul prevazut este electric si racordat la o butelie de egalizare a presiunii pe care sunt prevazute si pompele de circulatie pentru radiatoare si ventiloconvectori. Prepararea apei calde de consum se asigura cu un boiler electric.

Climatizarea incaperilor se realizeaza cu ventiloconvectoare necarcasate, montate in plafonul fals, la care sunt racordate mai multe grile de introducere a aerului tratat. Ventiloconvectoarele sunt racordate la agregatul de apa racita (chiller), montat in exterior si la butelia de egalizare din centrala termica. Evacuarea aerului viciat din grupurile sanitare se face cu ventilatoare si tuburi flexibile, iar compensarea aerului evacuat din acestea cu grile de transfer montate in usi. Reglarea temperaturii interioare se face cu vane cu trei cai montate pe circuitele de radiatoare si ventiloconvectoare.